"El campo contra el gobierno"

När jag nu (nästan) kom in på bönderna så tänkte jag berätta lite kuriosa: minns ni bondstrejken i mars förra året? Presidenten Cristina Kirchner höjde skatterna för bönderna och bönderna strejkade. Jag vet ju inte exakt hur det drabbade dem, men som småbonde fick man göra skatteavdrag och påökningen var större för de stora ägarna. Och just de, som äger stora marker, är typ de rikaste här. (När man fram till i början på 1900-talet, om man hade råd att köpa taggtråd eller annat stängsel, kunde sätta upp den så långt den räckte och säga "Ok, den här marken är min!" gjorde man sig rik på det viset.) Och nu så har jag bönderna förstås klagat igen över sina stora förluster i och med torkan. Så Christina gjorde så här: alla som hade förluster på 50% eller mer slipper skattebördan i år och betalar igen nästa år. Det finns en avgift man som bonde måste betala till en organisation som även är böndernas fackförbund för att få tillåtelse att frakta sina produkter genom landet; den avgiften tog hon också bort. Och representar från "bonde-sidan" klagar naturligtvis fortfarande. Därför att de som klagar, i alla fall mest högljutt, är de största jordägarna och representarna från facket - som kammar in den där avgiften. De är ofta samma personer dessutom, om jag har förstått saken rätt! I mars var folket generellt på böndernas sida, och bönderna var också ganska eniga - tillsammans med de rika bönderna mot en mer högerinriktad politik. Alla var liksom arga och sa att hur kan man kräva bönderna på mer skatter, det är ju de som har byggt det här landet. Men någonstans ifrån måste man hämta skatterna och om markägarna är de som är rika..?
Hursomhelst var det ett smart drag. Från facket/organisationen har de hotat med en möjlig ny strejk. Det återstår att se om bönderna är med dem den här gången.

Det fulaste är att alla klagar på Christina för att de säger att hon använder dyra märkeskläder - och dessutom utländska, istället för i alla fall nationella dyra märken (vilket president gör inte det? och vad skulle folk säga om de inte gjorde det?) och för att hon "Tror att hon är en ny Evita"!! Som om det bara fanns plats för en enda kvinna i ett lands politiska historia?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0